Uutiset

Vältä työuupumusta: Sano ei ja vähennä stressiä

Kun työpaikalla on paljon tehtävää, on helppoa, että stressi lisääntyy sitä mukaa kun vaatimukset kasvavat. Jos oppii asettamaan rajoja ja sanomaan ei oikealla hetkellä, voi vähentää stressiä. Samalla tavalla on hyvä madaltaa vaatimustasoaan eikä edellyttää itseltään huippusuorituksia koko ajan.


Tavallinen syy stressaantumiseen on, että kokee elämässään liikaa ”pakkoja”, ja että on pakonomainen tunne siitä, että on pakko olla kaikessa mukana, sekä vapaa-aikana ja työpaikalla. Opi tunnistamaan ne tekijät, jotka aiheuttavat stressiä. Mikä saa pulssisi kiihtymään, ja mikä saa sinut näkemään punaista? Ovatko kysymyksessä muiden ihmisten vaatimukset, vai se mitä itseltäsi vaadit? Seuraa vaistoasi ja pohdi haluatko todella tehdä ylityötunteja, kun työpaikalla on kiireitä.  Anna itsellesi vähän miettimisaikaa, ennen kuin tapasi mukaisesti sanot kyllä, sano että mietit ensin ja palaat sitten asiaan.

 

”Ei” oikeaan aikaan herättää kunnioitusta

Muista, että ne jotka sanovat ei säännöllisin väliajoin eivätkä myönny kaikkeen, saavat usein pitkällä tähtäimellä arvostusta ympäristöltään. He tietävät olevansa sitoutuneita tekemäänsä työhön, ja ottavat osaa vaan sellaiseen, joka heitä todella kiinnostaa, luopumatta omasta ajastaan. Oman ajan puutehan on mitä suurin krooniselle kyllä-vastaajalle, jollainen moni meistä valitettavasti on. Ei haluasi pettää lähiympäristöään, ei halua olla epäkohtelias. Yksinkertainen tapa käsitellä arkipäivän stressiä on laittaa asiat tärkeysjärjestykseen, ja silloin ei-sana on tärkein työvälineesi. ”Ei” pitää osata hyväksyä, riippumatta siitä onko kysymyksessä avopuolisosi, ystäväsi tai pomosi.

 

Myös työnhakijana on helppoa kokea stressiä. Paine löytää työpaikka voi kasvaa suureksi, mutta vaikka sanoisitkin ei yhdelle mahdolliselle työnantajalle, ei maailma siihen kaadu. Jos sinulla on itseluottamusta, ja tiedät olevasi pätevä, ei ole mitään syytä olla suomatta itsellesi mahdollisuutta sanoa ei. Pahin mahdollinen tilanne ikuiselle yes-miehelle tai -naiselle on, että ottaa ensimmäisen työpaikkatarjouksen sumeilematta vastaan, ja sitten ei viihdykään uudessa työpaikassa. Tuloksena on, ettet suorita tehtäviäsi yhtä hyvin kuin mitä tekisit työpaikalla, joka todella olisi sopinut sinulle.

 

Olen käytettävissä -stressi vaikutta keskittymiskykyyn

On olemassa paljon hyviä puolia siinä, että pystyy sanomaan ei. Pystyt määräämään elämästäsi paremmin, koska stressitekijöiden määrä yleensä laskee dramaattisesti. Hoidat todella hyvin kaiken, mihin olet mennyt mukaan ja saat tunteen siitä, että sinä olet se, joka ohjaat elämääsi ja ajankäyttöäsi. Joskus pitää saada olla vähän egoistinen ja siirtää muitten ihmisten tarpeet ja toivomukset vähän kauemmaksi, eikä pohtia mitä he joille sanoo ei miettivät asiasta.

 

Tunne, että koko ajan pitää olla käytettävissä, voi aiheuttaa enemmän stressiä kuin saattaisit uskoakaan. Onko todella elintärkeää, että kännykkä on koko ajan päällä.? Onko olemassa laki, joka määrää että sähköposti pitää lukea monta kertaa päivässä, ja viesteihin on vastattava heti vaikka ei olisikaan kysymys mistään kiireellisestä.? Olen käytettävissä-stressi saattaa aiheuttaa sen, että ei koskaan tunne itsensä täysin läsnä olevaksi, koska kännykkä tai sähköposti vie niin paljon aikaa.

 

Etiketter:  Stressinhallinta