Uutiset

Mikä sopii sinulle parhaiten, suuri vai pieni työnantaja?

Pienet ja suuret yritykset eroavat toisistaan suhteellisen paljon kun tarkastellaan yrityskulttuuria ja organisaatiota. Persoonallisuudestasi riippuen viihdyt paremmin joko pienessä tai suuressa yrityksessä. Suuressa yrityksessä on usein enemmän eri suuntaviivoja työlle ja suuri osa toiminnasta ohjataan keskitetysti, varsinkin jos työskentelet kansanvälisessä yrityksessä. Pienten yritysten tunnusmerkkeinä ovat taas vähemmän arvovaltaa, vähemmän valmiita suuntaviivoja ja vähemmän vakituisia rooleja eri toimille.


Ei ole olemassa varsinaista rajaa sille, mikä on pieni tai suuri yritys, mutta moni laittaa rajaksi 50 työntekijää. Kun yrityksellä on enemmän kuin 50 työntekijää on se varsinainen suuryritys, joidenkin mielestä, kun taas joidenkin mielestä todellisella pienyrityksellä ei koskaan voi olla enempää kuin 20 työntekijää. Riippumatta siitä miten määrittelet pien- ja suuryrityksen, työpaikkakulttuureissa on suuria eroja. Suuressa yrityksessä, joka usein on jaettu eri osastoihin, joille on määritetty eri toiminta-alueet, työntekijällä on usein tarkkaan rajattu vastuualueensa ja määritellyt työtehtävät.

 

Pienyrityksillä vähemmän virallisia nimiä

Jos suosii työssään kiinteitä raameja ja selkeitä vastuualueista, ja haluaa olla osa isompaa kokonaisuutta, viihtyy yleensä paremmin suuressa yrityksessä. Pienessä yrityksessä, jossa harvoin on eri markkina-, talous- ja henkilöosastoja jne. ovat rajat eri toimintojen välillä paljon epämääräisemmät. Jos virallinen toiminimesi on esimerkiksi “talousassistentti” tämä voi tarkoittaa, että jonakin päivänä hoidat kirjanpitoa, seuraavana päivänä avustat konferenssin organisoinnissa tai työskentelet markkinoinnin parissa.  Pienten yritysten vahvana puolena on, että niissä saa usein mahdollisuuden kokeilla monia eri työtehtäviä, ja saa näin kuvan yrityksen koko toiminnasta. Suuren yrityksen vahvuus on siinä, että sinun ei tarvitse hankkia kokonaiskuvaa toiminnasta vaan voit keskittyä hoitamaan omia rajattuja tehtäviäsi.

 

Moni, joka haluaa luoda uraa, kokee usein että suuryritys on houkuttelevampi vaihtoehto työnantajana. Mahdollisuudet edetä uralla yrityksen sisällä houkuttelee, samoin kuin mahdollisuus työskennellä ulkomailla. Voi olla vaikeampi päästä työskentelemään suuryritykseen, kuten esimerkiksi Volvo, Ericsson tai H&M , kuin päästä töihin pienempään yhtiöön. Tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti aloittaa pienemmässä yrityksessä, ja saada kokemusta sieltä, ennen kuin hakee työpaikkaa suurempien toimijoiden areenoilta

 

Etiketter:  pieni työnantaja